Hakkımızda
“Gençlik çalışmalarını, gençler için gençlerle birlikte yürütmek” vizyonuyla;
Yerel yönetimin hizmet alanına giren ve 15-25 yaş arası gençleri ilgilendiren/etkileyen tüm alanlarda (İnsan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, siyaset, kültür, sanat, ekoloji vb. ) gençlerin bir araya gelerek ihtiyaçlarını, sorunlarını, taleplerini ve seçeneklerini belirledikleri alanlar açmak; bu alanlarda gençlerin ve sivil toplum kuruluşlarının dahil olduğu çalışma grupları oluşturmak amacıyla; alanında uzman akademisyen ve gençlik çalışanları ile yerel gençlik politikaları ve yerel yönetimde gençlik çalışmaları alanında ihtiyaç duyulan yöntemler istişare edilmiş, bu doğrultuda hazırlanan yönetmelik ile 2021 yılının Nisan ayında kurulmuştur.
Çalışma gruplarının yerel yönetimin ilgili birim ve müdürlükleri ile bir araya getirerek karar alma ve politika üretme süreçlerinde gençlik katılımının artırılmasını sağlamak ve savunuculuk faaliyetlerini desteklemek amacı ile çalışmaktadır.
Bu yöntemle gençlerin süreçlerini birlikte kurgulamasını, yerel yönetim işleyişini, kapsamını ve sınırlılıklarını deneyimleyerek öğrenmelerini, organizasyon yapma, işbirlikleri geliştirme, kendine güven, takım çalışması, farklılıklarla bir arada olma, iletişim becerisi ve karar alma gibi okul dışı yeterliliklerini desteklemek üzere sivil bir alan oluşturmayı ve gençlik merkezleri kurmayı hedeflemektedir.
Farklı gençlik gruplarının ihtiyaçlarını gözeterek demokratik, her türlü ayrımcılık karşıtı, hak temelli çalışmalar yürütüp ve desteklemektedir.
Gençlik sorunlarını, ihtiyaçlarını, algılarını, gence doğrudan ya da dolaylı etki eden dinamikleri ve kentin diğer kesimlerinin gençlik algısını anlayıp karşılaştırmalı olarak analiz etmek ve bu ihtiyaçlara evrensel değerler temelinde cevap verecek hizmet modelleri geliştirmek üzere periyodik ya da ihtiyaca göre yürütülecek bilimsel araştırmalar ve Üniversitelerin sosyoloji, sosyal hizmetler, psikoloji, siyasal bilgiler, yerel yönetimler gibi bölümlerinde okuyan lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencilerinin ödev, tez vb. araştırmaları ile staj ve gönüllülük programları için alan açarak çalışmalara ve konu ile ilişkilenen hizmetlerin geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Birimimiz aynı zamanda Üniversitelerin öğrenci kulüpleri ile işbirlikleri geliştirerek, gençlerin proje ve üretimlerini okul dışı alanlarda daha görünür kılmak, çalışmalarına katkı sağlamak ve birlikte neler yapılabileceği üzerine görüşüp, kulüp faaliyetlerini desteklemek üzere ihtiyaç tespitlerini yapmak ve talepleri almak yönünde çalışmaya ve gençlerle birlikte projeler geliştirmektedir.
15-25 yaş arası gençlerle, ilgili çalışma gruplarında yer alan gençlerin talepleriyle ve önerileriyle belirlenen toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel sağlık, insan hakları, medya okuryazarlığı, bilim ve teknoloji, sağlıklı yaşam, psiko-sosyal, kültür-sanat, gezi ve eğlence gibi alanlarda eğitim, seminer, kampanya ve atölyeler yürütmektedir.
Temel Sosyal Bilimler Okulu
Temel Seviye Sosyal Bilimler Okulu’nun amacı; sosyoloji, ekonomi, uluslararası ilişkiler, siyaset, tarih, iletişim ve medya konularının toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde, 15-17 yaş aralığındaki gençlerin ihtiyaç duydukları bilgiye, pedagojik değerlendirmelere göre, doğru kaynaktan erişimlerinin sağlanması; kendilerini ifade edecek özgür ve güvenli alanların yaratılması; farklı fikirlere saygı, farklılıklarla bir arada olma, iletişim, süreç planlama, karar alma becerileri gibi okul dışı yeterliliklerini desteklemeye yönelik eğitim programı gerçekleştirmektir. Bu kapsamda dört ana başlıkta toplam otuz iki bölümden oluşan eğitim programı oluşturulmuştur.
Gençlerin ilgili alanda organizasyon yapma, takım çalışması, talep etme, birlikte karar verebilme, doğru bilgiye doğru kaynaktan ulaşma, düşüncelerini özgürce ifade etme, farkındalık, kendine güven, farklılıklarla bir arada olma iletişim becerilerinin güçlendirilmesidir.
Gençlerin taleplerinin hayata geçirilmiş olması, eğitim hizmetlerine erişim hakkının sağlanması ve kapsayıcılık okulun doğrudan hedeflerinden olmakla birlikte, önemli çıktılarındandır.
Şehrine Renk Kat Etkileşimli Panel Uygulaması
Şişli Belediyesi, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün Gençlik Çalışmaları Birimi alan çalışmaları için, etkileşimli panolar ile kentin gençlik algısı, gençlerin kamusal alan öncelikleri ve ihtiyaçları, gençlerin kentsel kullanım özelindeki öncelikleri ve beklentilerini anlamak için yaratıcı yöntemler kullanılarak dış mekanlarda uygulanabilir, bireyleri bir araya getirici bir araştırma tasarımı yapılarak üç ayrı modüle uygun paneller kurgulanmıştır.
Şehrine Ses Ver tarafından uygulanan etkileşimli paneller, Maçka Demokrasi Parkında ve Sanat Parkında kamusal alanda uygulanmıştır. Birim çalışmaları ve alan gözlemleri ile bölgeye özgün oluşturulan sorular ve cevaplar, oyunlu şekilde hazırlanarak kişilerin kullanımına sunulmuştur. Üç panel olarak hazırlanan kurgu, “rengini yakala”, “rengini parlat” ve “rengini yansıt” vurguları ile sunulmuştur.
Kullanıcıların güncel durumları ile ilişkilendirilerek alana ve kullanıcılara dair hazırlanan sorular, panellerde sunulmuştur. İlk panel olan “Rengini Yakala” ile kişilerin alanı nasıl kullandıkları, neye ihtiyaç duydukları ile belediye ve kamusal alanlara erişimleri sorgulanmıştır. Bu soruların yönlendirmeleri ile “Şişli’li olmak” üzerinden aidiyet ölçümü yapılmıştır.
İkinci panel olan “Rengini Parlat” ile kullanıcıların neleri önemsediği ve nasıl bir katılıma inandıkları soruldu. Yaşadıkları yerin onlar için anlamının sorgulandığı panelde, kamusal alanda nasıl bir üretim beklendiği ve karşılıklı iletişimin bunlarla bağlantısı araştırılmıştır.
Üçüncü panelde, serbest yazım olarak kişilerin duygu, düşünce ve önerilerini yazabilecekleri kartlar oluşturulmuştur.
Tüm panellerin arkasında resim ve desen boyama alanları yapılarak çoğunlukta çocukların ve gençlerin olmak üzere her yaştan insanın katılımı sağlanmıştır.
Gençlerin ve kentin gençlik algısı, beklenti ve taleplerini onları sıkmadan, eğlenceli ve yaratıcı yöntemlerle almak, alan araştırmalarında yeni ve etkili yöntemler geliştirip uygulamak, kentle etkileşimi ve görünürlüğü artırmak; araştırma bulgularını değerlendirerek, hizmetleri gençlik odağında geliştirmek ve güçlendirmek amaçlanmış; cevaplar tek tek sayılarak, kullanıcıların güncel durumu ile ilişkisi üzerinden değerlendirilmiştir. Anlamlı bulunan sorular karşılaştırmalı analiz yapılarak öne çıkan farklılıklar değerlendirilmiştir. Öne çıkan başlıklar değerlendirildi ve bu konuda atılabilecek adımlar ve öngörüler raporda paylaşıldı. Araştırma sonuç raporu*, proje sahibine yazılı ve görsel olarak, analiz ve değerlendirme sonucu öne çıkan öneriler sunulmuştur.
Gençlik Buluşması
Öğrenci kulüpleri, toplulukları, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek yürüttükleri çalışmaların, geliştirdikleri projelerinin ve üretimlerinin hem kendi aralarında hem kent içinde daha bilinir ve görünür olması, kulüp aktiviteleri, dans atölyesi
Öğrenci kulüplerinin çalışmalarının kampüs dışına çıkarak kent içinde görünür olması, bilinirlik ve görünürlüğün desteklenmiş olması, gençlerin bir araya gelmesi ve birlikte üretmelerinin desteklenmesi, sürecin birlikte planlaması ile gençlerin aktif katılımının sağlanmış olması, şişli belediyesinin tüm etkileşim kanalları ile görünürlüğünün artmış olması
Cinsel Sağlık
TAPV işbirliği ile yürütülen eğitim, 13 haftadan oluşan eğitim modülüne göre işlenmekte olup temel konular beden farkındalığı, cinselliğin boyutları, gençler için güvenli cinsellik, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, cinselliğin fizyolojisi, kadın ve erkek cinselliği, yanlışlar ve doğrular, güvenli cinsellik için çözümler başlıklarından oluşmaktadır. Her oturum oyunlar ve atölyelerle desteklenmekte olup gençlerin eğlenerek öğrenmeleri sağlanmaktadır.
Gençlerin ilgili alanda organizasyon yapma, takım çalışması, talep etme, birlikte karar verebilme, doğru bilgiye doğru kaynaktan ulaşma, düşüncelerini özgürce ifade etme, farkındalık, kendine güven, farklılıklarla bir arada olma ve iletişim becerilerinin güçlendirilmesidir.
Gençlerin taleplerinin hayata geçirilmiş olması, cinsel sağlığa ilişkin bilgilere erişim hakkının sağlanması ve kapsayıcılık söyleşilerin doğrudan hedeflerinden olmakla birlikte, önemli çıktılarındandır.
Genç Eksen
Gençlik Çalışmaları Biriminin “Gençlerin süreçlerini birlikte kurgulamasını, yerel yönetim işleyişini, kapsamını ve sınırlılıklarını deneyimleyerek öğrenmelerini, organizasyon yapma, işbirlikleri geliştirme, kendine güven, takım çalışması, farklılıklarla bir arada olma, iletişim becerisi ve karar alma gibi okul dışı yeterliliklerini desteklemek üzere yürütmüş olduğu çalışmalarla gençler tarafından oluşturulmuş bir sivil alandır. Gençlik Çalışmaları Biriminin mentorluğu ve destekleri ile çalışmalarını yürütmektedir.
İşbirlikleri
Şişli Genç Eksen
Tarih Vakfı
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı
Şehrine Ses ver
Arada Derneği
Sanat Fabrika
Psikoloji Ağı
Mor Dayanışma
Üniversitelerin öğrenci kulüpleri